Pod pojmom HACCP rozumieme najmä analýzu rizík a
kritické kontrolné body. Je to systém, ktorým sa určujú, hodnotia a
kontrolujú riziká významné pre bezpečnosť potravín. Cieľom HACCP je
vyrábať, predávať, skladovať zdravotne bezpečné potraviny. Ide o systém
opatrení a činností prevádzkovateľa potravín zameraný na zabezpečenie a
preukázanie bezpečnosti potravín.
HACCP je skratka zložená z nasledovných písmen:
H – Hazard (nebezpečenstvo)
A – Analysis (analýza všetkých možných nebezpečenstiev, založená na popise a vlastnostiach výrobku, výrobnom postupe a prevádzkových podmienkach)
C – Critical (kritický)
C – Control (kontrolné určenie možnosti nebezpečenstva zdravotnej nezávadnosti a určenie kritických bodov)
P – Point (bod)
HACCP je povinný od 1.1.2000 podľa nariadenia (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady z 29.apríla 2004 o hygiene potravín a Potravinového kódexu, ktorý podľa druhej časti, VIII. hlavy zavádza pojem HACCP ako „Správnu výrobnú prax“. HACCP sa uplatňuje v celom potravinárskom reťazci od „farmy až na stôl“.
Implementovať HACCP sú povinné:
Chýbajúcim HACCP sa tieto podniky vystavujú
predovšetkým riziku nákazy konzumentov a stravníkov ochoreniami z
potravín a následne hrozbe pokuty vo výške 1000 € až 500 000€, prípadne
strate dobrého mena a v niektorých prípadoch dochádza až k bankrotu
podnikateľa.
Systém HACCP spočíva predovšetkým v zistení
jednotlivých procesov v prevádzke, ich dokumentácií, popise činností pre
bezpečné podávanie potravín a ich dodržiavaní. Drvivá väčšina podnikov
si systém HACCP necháva implementovať externými špecialistami.
Naši špecialisti z Food Control s.r.o. s
desaťročnými skúsenosťami v implementácií HACCP, kontrole kvality
potravín a službách pre potravinárske i nepotravinárske prevádzky sú
zárukou kvality, precíznosti a spoľahlivosti. Zverte nám starostlivosť o
dokumentáciu a podporné procesy a sústreďte sa plnohodnotne na Váš
hlavný predmet podnikania!
Pre viac informácií, vypracovanie cenovej ponuky na implementáciu HACCP alebo poradenstvo nás kontaktujte na tejto stránke.